BSEB Matric Exam 2022 Science
BSEB Matric Exam 2022 Science

BSEB Matric Exam 2022 Science Question:- Friends, are you also going to give matriculation examination in the year 2022, then here you have been given some important questions of science, which you should read and remember from beginning to end. Matric Exam 2022 Science Question

Let us tell you that all the questions given here are always asked in the Bihar Board matriculation examination, if you want to get good marks in the matriculation board examination then read all the questions given in science.

Let us tell you that all the questions will be asked in the Bihar Board Matriculation exam, all the questions will be asked from the NCERT book, so this question has been given based on the NCERT pattern, must read it.

Bihar Board Matric Exam 2022 Science VVI Question


1. Which defect of vision occurs due to the increase in the focus-distance of the eye-lens?

(A) near-sightedness
( B ) Farsightedness defect
(C) short-sightedness
(D) none of these

Answer  (B)

2. There is an image made of an object in the eye.

(A) imaginary, straight and short
(B) imaginary, inverted and large
(C) real, inverted and small
(D) real, inverted and magnified

Answer  (C)

3. The eye which is unable to see the near objects clearly, is in that eye.

( A ) Farsightedness defect
(B) near-sightedness
(C) short-sightedness
(D) color blindness

Answer  (A)

4. When a ray of white light passes through a prism, the color (varna) that deviates the most is

(A) blue
(B) red
(C) Violet
(D) both blue and red

Answer  (C)

5. Which of the following is not a semi conductor?

(A) Silicon
(B) Germanium
(C) mercury
(D) none

Answer :- (C)

6. The unit of electrical resistance is-

(A) Ampere
(B) volt
(C) ohm
( D ) Watt

Answer :- (C)

7. The unit of existing power is-

(A) Ampere
(B) volt
(C) ohm
( D ) Watt

Answer :- (D)

8. On connecting two resistors of 10 ohm and 20 ohm in series, the equivalent resistance will be-

( A ) 20 ohm
( B ) 20/3 ohm
( C ) 30 ohm
( D ) 10 ohm

Answer – (C)

9. Used to control nuclear fission?

(A) iron rod
(B) steel rod
(C) Cadmium rod
(D) aluminum rod

Answer :- (c)

10. The free energy in a nuclear fission is

(A) 1MeV
(B) 10eV
(C) 200 MeV
(D) 10 KeV

Answer :- (c)

  • Want to give online test for matric exam 2022 then click on given link Click Here

11. On which principle of electric current does the electric fuse work?

(A) thermal
(B) Magnetic
(C) Chemical
(D) none of these

Answer :- (a) Thermal

12. Earth’s potential is :

(A) negative
(B) positive
(C) Nil
(D) Infinite

Answer:- (c)

13. Dynamo is changed by –

(A) mechanical energy into electrical energy
(B) magnetic energy into electrical energy
(C) kinetic energy into electrical energy
(D) potential energy into electrical energy

Answer :- (a)

14. Magnetic field is a quantity which consists of

(A) Quantity
(B) Direction
(C) both ‘a’ and ‘b’
(D) none of these

Answer :- (c) Both ‘a’ and ‘b’

15. Michael Faraday was, a famous

(A) Astronomer
(B) Physicist
(C) Chemist
(D) geologist

Answer :- (b)

16. Reciprocity between like poles of magnets –

(A) There is attraction
(B) There is repulsion
(C) sometimes attraction sometimes repulsion
(D) none of these

Answer :- (b)

17. What is used in the headlight of a motor car?

(A) plane mirror
(B) convex mirror
(C) concave mirror
(D) convex lens

Answer ⇒ ( C )

18. The objective of photography camera is –

(A) convex lens
(B) concave lens
(C) convex mirror
(D) concave mirror

Answer ⇒ ( A )

19. The most common source of thermal energy in ancient times was

(A) Grass
(B) Wood
(C) wind
(D) running water

Answer:- (b)

20. The source of renewable energy is :

(A) Nuclear energy
(B) solar energy
(C) energy obtained from coal
(D) Energy obtained from natural gas

Answer :- (b)


BSEB Matric Exam 2022 Question- To read more similar questions and to give online test, below is the link of important objective and subjective questions of all subjects for matriculation examination 2022, which you can read and improve your preparation. BSEB Matric Exam 2022 Science


Read this also…

Useful Link
allsarkaripostsdashboard Jharkhand GK Click Here
Like Facebook Page Click Here
Join Telegram Channel Click Here
Join Our All Sarkari Posts Dashboard Telegram Group

Similar Posts